fbpx

Dienend leiderschap

Laatst sprak ik een ondernemer met een inspirerende visie op leiderschap. Hij vergelijkt zijn functie van directeur met die van vaderschap, waarbij elke medewerker deel is van het gezin. Zijn doel is om binnen het bedrijf zijn ‘kinderen’ alle ruimte en vrijheid te geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen in een veilige atmosfeer op basis van onvoorwaardelijke liefde. Zodat je kwetsbaar kunt zijn en fouten mag maken.

Ik werd geraakt door deze bijzondere benadering en het zette me aan het denken. Want net als in een gewoon gezin gedijt niet elk ‘kind’ in dezelfde omgeving. De een heeft behoefte aan structuur en duidelijkheid, terwijl de ander floreert bij vrijheid en blijheid. Een hele uitdaging dus, maar eentje die je niet alleen hoeft aan te gaan.

Situationeel leiderschap

Zo is er in de literatuur heel wat te vinden over deze manier van leiderschap onder de noemer ‘situationeel leiderschap’. Dit model van Hersey en Blanchard daagt de leider uit om zijn medewerkers te kennen en de leiderschapsstijl daarop aan te laten sluiten. Met als doel die werkomgeving te faciliteren waar fouten gemaakt kunnen worden en personeel de ruimte krijgt om te groeien en te bloeien Hoe die stijl er vervolgens uitziet hangt af van de kennis, vaardigheden, motivatie en het zelfvertrouwen van de medewerker. Dus of je als leider meer directief instruerend, delegerend, participerend overleggend of overtuigend coachend bent, is afhankelijk van het individu, de dynamiek én de context.

Dienend leiderschap, hoe dan?

Als je dit zo leest, lijkt het bijna een onmogelijke opgave. Elke medewerker zo goed kennen en zelf al die verschillende vormen van leiderschap beheersen en op het juiste moment inzetten, waar moet ik beginnen? Een goede eerste stap kan een 7LIFE team assessment zijn. Het mooie van zo’n assessment is dat iedere deelnemer inzicht krijgt in haar individuele communicatiestijlen en sterke punten. Maar ook uitdagingen en randvoorwaarden om goed te kunnen functioneren worden inzichtelijk gemaakt, net als de manier waarop iemand omgaat met veranderingen.

Er is meer…

Het heet niet voor niets een team assessment. Dus bij het uitlezen van de resultaten komt ook de teamsamenstelling aan bod en de verhouding tussen het team en de leider. Daarbij krijgt de leidinggevende tools aangereikt hoe het team en elk individu te benaderen waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met de eigen communicatie voorkeursstijlen, krachten en valkuilen van de leider.

Nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over weten? Kijk dan eens hier of neem contact met ons op!

Vorig bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Marije van den Berg
Volgend bericht
#IKEXCELLEERJOU podcast met Arend Voogt